Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget HTML #1

Makanan Tradisional Hari Raya Cina

- Advertisement - Kebanyakan makanan orang Cina sangat disukai kaum lain di Malaysia dan yang biasa kita dengar ialah Nasi Ayam Hainan Char Kuew Teaw Yong Tau Fu dan Taufu Fa. Lemang ialah sejenis makanan tradisi yang disukai orang ramai.


Jenis Makanan Tradisional Cina

Juadah hari raya berbeza mengikut negeri kerana setiap wilayah tradisional Melayu mempunyai makanan tradisionalnya tersendiri.

Makanan tradisional hari raya cina. Tangyuan disambut bersama-sama dengan keluargaTangyuan diperbuat dalam tepung pulut. Untuk sambutan Tahun Baru Cina buah-buahan merupakan salah satu makanan wajib untuk dihidangkan semasa perayaan tersebut. Bahan dasar pembuatannya cukup sederhana yaitu kacang telur wijen gula serta butter.

Menjamu makanan tradisional dan minuman air lepai Mengadakan persembahan tarian sumazau Sambutan hari perayaan di negara ini meliputi perayaan Hari Raya Puasa buat orang islam Tahun Baru Cina buat orang cina dan perayaan Deepavali buat orang India. Menu tradisi yang sering dihidangkan semasa Tahun Baru Cina adalah berasaskan ikan buah-buahan dan sayuran. Selari dengan tradisi ini restoran dim sum biasanya hanya menghidangkan dim sum sehingga lewat petang dan menghidangkan masakan Kantonis jenis lain pada waktu petang.

Lontong banyak ditemukan di pelbagai daerah di Indonesia dan Malaysia sebagai pengganti nasi putih. Ia biasanya dihidangkan dengan rendang dan serunding serta kuah kacang. Ikan Bandeng Foto By nomnommedan.

Selain uniknya hidangan masyarakat ini ia juga begitu enak dan boleh diterima oleh seluruh masyarakat. Memandangkan Tahun Baru Cina bakal menjelang tidak lama lagi Oh Hangat nak senaraikan 10 jenis kuih raya yang pasti membuatkan anda tidak sabar bertandang ke rumah rakan anda berbangsa Cina. Rasanya tidak lengkap berhari raya tanpa ketupat.

Agaknya ini lah antara sebab makanan tradisional Cina masih diteruskan sehingga hari. Sungguhpun boleh dimakan bila-bila masa secara tradisi kuih ini paling laris dimakan ketika sambutan Tahun Baru Cina. Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun palas sebagai pembungkusnya.

Lemang hanya terdapat ketika Hari RayaSemua orang daripada pelbagai kaum suka makan makanan tradisi iniLemang telah direkodkan sebagai hidangan istimewa sejak 1864Makanan tradisional ini dihidangkan bersama rendang atau serunding. Tangyuan adalah sejenis manisan tradisional Cina. Ia antara makanan kegemaran ramai termasuklah kaum Cina India dan sebagainya.

Keluarga Tionghoa di Malaysia biasanya menjadikan kue ini sebagai hantaran atau hadiah saat hari raya imlek. Ada dua jenis ketupat yang terkenal di Malaysia iaitu ketupat nasi dan ketupat palas. Selain makanan seperti ketupat rendang yee sang dan ladu kuih raya juga antara makanan yang wajib dihidangkan kepada tetamu.

Pada hari raya Imlek setiap anggota keluarga dari Keluarga masyarakat Cina akan berkumpul dengan sanak keluarga mereka di sebuah tempatSetelah semua anggota keluarga hadir suguhan makanan akan disajikan. Pada asalnya ia dimasak menggunakan lemak babi yang memberikannya rasa tersendiri namun kini sering dimasak menggunakan minyak biasa. Kali jom kita lihat beberapa makanan tradisional Cina yang sering menjadi pilihan ketika musim perayaan kaum Cina setiap tahun dan beberapa menu lain yang sangat best untuk dicuba.

Antara buah-buahan yang dilihat sebagai membawa tuah ialah buah oren limau dan limau gedang. Ketupat adalah ikon makanan tradisional Melayu yang kebiasaannya sangat popular ketika Hari Raya Aidilfitri. VIVA Tahun Baru Cina atau Imlek menjadi salah satu hari raya yang sangat ditunggu apalagi oleh mereka orang yang memiliki darah Tionghoa.

Manakan tidak ketupat cukup sedap dimakan bersama rendang ayam atau daging ketika Hari Raya. Makanan Tradisional Cina Tangyuan. Malah terdapat juga restoran restoran masakan Cina semakin banyak mempelopori dunia masakan.

Lemang merupakan sejenis makanan tradisi Melayu yang wajib ada semasa sambutan Hari Raya. Namun pada hari ini nasi lemak dihidangkan bersama pelbagai jenis lauk seperti ayam daging udang sotong paru limpa serta hati lembu. Orang Melayu memasak rendang orang Cina dengan makanan mewahnya begitu juga dengan orang IndiaMasing-masing menyediakan makanan yang banyak pada hari perayaan untuk santapan keluarga dan jiran tetangga.

Bagi masyarakat di China selatan yum cha dianggap sebagai hari keluarga di hujung minggu. Kadangkala hirisan sosej Cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah mengikut citarasa setempat. Makanan tradisional Cina memang masih dikekalkan hingga hari ini.

Kombinasi makanan tradisional Cina dan makanan Indonesia dinikmati oleh mereka yang merayakan Tahun Baru Imlek di Indonesia. Rasanya manis renyak dan sangat digemari semua kalangan. Misalnya pada Hari Raya Aidilfitri dan Tahun Baru Cina kedua-dua budaya memasak makanan istimewa dan lain dari hari biasa dipraktikkan.

Buah-buahan ini dipilih kerana bentuk bulat dan warna keemasan yang menandakan kemewahan dan kekayaan. Restoran masakan Cina yang halal juga sudah semakin banyak di Malaysia. Tangyuan dipanggil dalam bahasa Inggeris adalah glutinous rice ball.

Turut disajikan adalah snek dan pemanis mulut. Antara makanan utama yang dihidangkan semasa makan besar adalah ikan ladu dumpling popia tangyuan bebola nasi manis buah limau atau oren niangao kek beras pulut dan mi panjang umur. Antara juadah yang sering disaji yang menjadi tradisi kaum Cina di Malaysia ialah Yee Sang yang merupakan campuran sayur-sayuran yang berbagai tekstur dan warna-warni yang membawa maksud kemakmuran kepada mereaPada malam sebelum Tahun Baru Cina mereka akan mengadakan makan besar iaitu majlis makan malam keluarga dengan menyajikan pelbagai lauk pauk yang enak.

10 Makanan Khas saat Perayaan Tahun Baru Cina. Memakan kuih bakul dipercayai membawa tuah pada masa perayaan ini kerana nian gao juga membawa erti makin tahun makin tinggi. Contohnya di bahagian Pantai Timur seperti Kelantan dan Terengganu kaya dengan juadah seperti nasi dagang nasi kerabu keropok lekor dan kuih akok.

Tangyuan biasanya dihidangkan ketika perayaan Yuanxiao atau Tahun Baru Cina ke- 15 iaitu Chap Goh Meh. Sebaliknya ketupat lebih kerap ditemukan pada Hari Raya AidilfitriLontong berwarna hijau di luarnya sedangkan berwarna putih di dalam. Ketupat biasanya dihidangkan semasa hari raya sahaja iaitu pada Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.

Berbanding kuey teow goreng biasa char kway teow agak basah. Ketika perayaan ini disambut suasananya pasti dengan kegembiraan dan pelbagai hidangan makanan. Makanan Tradisional Cina.

Lemang ialah sejenis makanan tradisi yang disukai orang ramai. Lemang hanya terdapat ketika Hari RayaSemua orang daripada pelbagai kaum suka makan makanan tradisi iniLemang telah direkodkan sebagai hidangan istimewa sejak 1864Makanan tradisional ini. Kuih bakul nian gao atau kuih Tahun Baru Cina ialah makanan Cina yang diperbuat daripada pulut.


7 Makanan Wajib Hidang Semasa Tahun Baru Cina Butterkicap


Makanan Tradisional Cina Yang Paling Best


Makanan Popular Yang Selalu Ada Di Malam Tahun Baru Cina


7 Makanan Wajib Hidang Semasa Tahun Baru Cina Butterkicap


Makanan Popular Yang Selalu Ada Di Malam Tahun Baru Cina


Posting Komentar untuk "Makanan Tradisional Hari Raya Cina"