Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget HTML #1

Kuih Siput Manis

Kuih siput rangup dan paling sedap. Kuih siput merupakan antara resepi makanan tradisional yang popular dalam masyarakat malaysia.


Pin On Yummmmy Snacks N Dimsum

1 skecil serbuk jintan putih.

Kuih siput manis. Pada asalnya saya terpandang resepi Kuih Siput dalam youtube Try Masak yang menggunakan bahan yang simple menyebabkan saya teruja untuk cuba menyediakannya. Resepi kuih siput semestinya tidak asing lagi di kalangan kita tambah-tambah masyarakat MelayuBila sebut sahaja kuih siput ini pasti terbayang kenangan indah pada zaman kanak-kanak dalam membantu penyediaan kuih tradisional ini apabila menjelang hari raya. Terdapat pelbagai stail dalam masakan kuih siput antara nya kuih siput manis dan kuih siput berempah kari.

Panaskan minyak di dalam kuali. Sy nak share tips sy menggoreng siput. Make sure minyak dah panas.

Tp version sy kuih siput manis. Resipi turun temurun keluarga. Hanya dengan menggunakan empat bahan sahaja anda boleh dapatkan sebalang kuih siput lemak manis ni.

12 sudu teh jintan putih - kisar halus. Sebaik balik dari mengaji saya terus ke dapur mula menuang minyak ke dalam tepung gandum. Ayak tepung ke dalam bekas tapi simpan sikit dalam separuh secawan tepung untuk tambahan untuk guna masa buat siput nanti.

Resepi kuih siput bahan kuih siput yang ini adalah 1. 1 skecil serbuk jintan putih - tak letak. 1 sudu kecil garam.

Resipi Kuih Siput kuih tradisional yang tidak asing lagi buat masyarakat Melayu. Gorengkan siput yang telah digentel sehingga keperangan. Kalau korang dah start berfikir nak jamu kerepek atau kuih apa untuk tetamu masa raya nanti boleh cuba kuih siput lemak manis.

Dijamin sedap ranggup dan ada lemak-lemak manis gituuu. 50gm margerine - letak 70 gm utk lebih rangup. Pastu besarkan balik api.

Ambilkan sedikit adunan sebesar jari manis tekan penyekkan atas acuan kuih siput dan digulung ditolak hingga jatuh kedalam bekas buat sehingga adunan habis. Kerja mengentel doh menjadi siput sudah boleh dimulakan. Resepi Kuih Siput Lemak Manis Kuih Siput Kari Rangup.

Terkenal kerana bertuknya yang di gulung kemas di dalam acuan kuih biskut raya untuk menghasilkan kueh siput yang rangup dan sedap. Bawang putih dan merah tepung yang siap diadun bersama semua bahanya. 70gm majerin 3 sudu besar 1 biji telur - pukul ringan.

Gaul semua bahan kecuali santan hingga bercampur semuanya. 600gm tepung gandum 220gm marjerin - dicairkan Kalau nak lagi ranggup guna sukatan 240gm marjerin 6 tangkai daun kari - untuk di campur dalam minyak semasa menggoreng 2 sudu besar serbuk kari 10gm jintan manis - Kisar 10gm jintan putih - Kisar 15gm udang kering - Goreng dan Kisar 2 ulas bawang putih - Dihiris halus dan digoreng serta dikisar. Bila semua dah digentel boleh lah goreng hingga garing.

Kalau kuih siput itu sedap saya makanlah sendiri tak sempat nak beraya pun kuih siput itu. Hmm lembik adunannya itu belum lagi dimasukkan air. 1 sudu besar udang kering - kisar halus.

KUIH SIPUT - Versi Rangup Bahan-bahan. Blend udangJintanbawang blend tak halus sgt 2. Tepung gandum biji telur marjerin sudu kecil jintan manis sudu kecil jintan putih sudu kecil serbuk udang kering ni lagi banyak lagi sedap sebenarnya sudu kecil garam ikut rasa sudu kecil serbuk perasa optional Cik Roshie.

Bahan kisar ini digaul bersama tepung dan diadun sehingga menjadi doh. Bahan-bahan 1 balang sederhana 5 cawan tepung gandum. Setelah siap doh taburkan serbuk tepung di dalam talam.

Secara jujur nya itu sajalah bahan yang digunakan untuk diadun jadi kuih siput ni. Dari zaman nenek dan ibu kita lagi kuih ini sudah terkenal dan digemari ramai. Okey Cara Memasak Resepi Kuih Siput Rangup.

Cara Membuat Kuih Siput 1 Mula-mula tuang sedikit minyak dalam kuali dan goreng bawang putih. Hanya guna lime bahan sahaja dah boleh buat kuih ni rasanya rangup dan sedap sekali makan mesti nak lagi. 12 sudu teh jintan manis - kisar halus.

Ini Resepi Kuih Siput Lemak Manis Rangup Memang Sedap. 1 sudu besar ketumbar - kisar halus. 50gm margerine - letak 70 gm utk lebih rangup potong kecil2 1 skecil serbuk jintan manis - 1 12 sb jintan manis.

5 tangkai daun kari. Kuih siput adalah kuih yang dibuat bermusim terutamanya apabila tiba musim perayaan. Che Nom gunakan mentega jenama Puteri untuk bancuhan tepung.

1 skecil serbuk jintan manis. Jintan manis lada hitam dan udang kering. Mentega sangat penting untuk menjadikan kuih siput.

Kuih Siput Sedap dan Rangup Sukatan Cawan-Kuih siput ni bukan setakat rangup tau dia ada rasa spicy dan sedikit manis sebab ada jintan manis dalam resepi yang kita gunakan. Cubit sedikit adunan gentel bg bulat dan tenyeh atas papan kuih siput. Ini pic kuih siput yang sudah siap digentel tapi belum digoreng nampak tu anak kedua saya si Eqin dah edit pic tuMasa buat ni bulan puasa jadi kira pasrahlah masa tu resepi yang saya ikut akan jadi dan sedap ke tidakheheTapi alhamdulillah resepi yang saya dapat ini memang menepati citarasa saya dan family yang suka kuih siput yang pedas dan berempah dan pastinya rangup dan sedap.

Saya memang penggemar kuih siput dan akan membelinya bila tiba hari raya dengan jumlah yang banyak. Ok back to cara menggoreng utk dpt hasil yg memuaskan. 1 12 sudu besar serbuk jintan manis.

Uli dengan santan hingga menjadi doh. Dulu arwah mak yg sukat sy yg adun. Setelah minyak cukup panas kerja mengoreng boleh di uruskan.

Panaskan minyak dengan menggunakan api yang perlahan goreng sehingga keperangan. Semoga perkongsian resepi kuih siput lemak manis selembut hatiku boleh memberikan manfaat kepada korang semua yang mana tetiba teringin nak jadikan kuih siput sebagai makanan ringan kat rumah. Bahan-bahan 1 balang sederhana 5 cawan tepung gandum.

Pastu guna api plg kecil masukkan siput n kacau ngn chopstick. Ini Cara Buat Kuih Siput Yang Sedap Rangup Beraroma. Jom kita buat kuih siput tradisi yang terkenal semenjak dari zaman dinosour lg.

Tambahkan rempah serbuk cili. Tp raya tahun ni sy try n error alhamdulillah dapat sukatan yg tepat. 1 12 sudu besar serbuk juntan putih.

Apabila hampir garing masukkan helaian daun kari kacau sehingga kuih siput benar-benar.


Azie Kitchen Jom Buat Kuih Siput Bahan Bahan 500 Gm Tepung Gandum 1 Cawan Minyak Masak 3 4 Cawan Air Sedikit Garam Minyak Untuk Food Flatlay Malay Food Food


Pin On Kuih


Pin On Cny Cookies


Damai Qalbu Kuih Siput Malaysian Food Food Asian Recipes


Kuih Siput Snacks Dishes Snack Recipes Food Receipes


Posting Komentar untuk "Kuih Siput Manis"